Πώς βλέπουν το τάι τσι τσουάν
οι μαθητές του Γιώργου Πετρούνια

Γιώργος: Άρχισα να ασχολούμαι με το τάι τσι τσουάν το 2005. Μου κίνησε το ενδιαφέρον πρώτα σαν ένα είδος πολεμικής τέχνης, που από την αρχή δίνει μεγάλη έμφαση στη σωστή εκτέλεση της κάθε κίνησης. Η προπόνηση γίνεται σε αργό ρυθμό έτσι ώστε οι κινήσεις να μπορούν να μελετηθούν και να βελτιωθούν στο έπακρο. Με την πάροδο του χρόνου, ανακάλυψα επίσης, ότι το τάι τσι τσουάν είναι ένα είδος διαλογισμού. Με αυτές τις δύο ιδιότητες το τάι τσι τσουάν είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή: από την ενδυνάμωση του σώματος με τρόπο ήπιο που αποφεύγει τους τραυματισμούς, μέχρι την ελάττωση του καθημερινού στρες.

2008

Φάνης: Κατά τη διάρκεια της άσκησης στη φόρμα, μου αρέσει η αίσθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας, καθώς και το γεγονός ότι αντιλαμβάνομαι περισσότερα πράγματα για το σώμα και την κίνηση, τόσο για τα δικά μου όσο και για εκείνα των συνασκούμενων. Επίσης, με εντυπωσιάζει η αλληλουχία των κινήσεων και το πώς το τέλος της μίας κίνησης δίνει την αρχή για την επόμενη.

2008

Αντώνης: Ξεκίνησα τάι τσι τσουάν γιατί είχα ακούσει ότι βοηθά στην ισορροπία νου και σώματος. Δύο χρόνια μετά, διαπιστώνω ότι, επιπλέον, το τάι τσι είναι επαφή: έχω καλύτερη επαφή με τη γη, με τους άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό μου.

2008

Γιώργος: Το τάι τσι μού μαθαίνει τη σχέση με το σώμα μου. Το σώμα μας είναι το σπίτι μας. Κάθε φορά που το κινούμε, το μετα-κομίζουμε. Στη μετακόμιση αυτή κοιτάμε πρώτα να βάλουμε καλά τα θεμέλια και μετά να πάρουμε μαζί μας τα απαραίτητα και να τα βάλουμε στη σωστή θέση. Έτσι κάθε φορά χαιρόμαστε να ανοίγουμε την πόρτα ενός όμορφου και ανανεωμένου σπιτιού.

2008

Κωνσταντίνα: Η ενασχόλησή μου με το τάι τσι τσουάν ξεκίνησε το 2012. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εδώ και δεκάξι χρόνια και πρωτύτερα με την αγωνιστική ρυθμική γυμναστική για δέκα χρόνια. Η έντονη και συνεχής άσκηση και η χρόνια καταπόνηση του σώματος με ώθησε να ψάξω μια μορφή άσκησης ως αποθεραπεία και ως βοήθημα στους διάφορους τραυματισμούς που είχαν προκύψει σε όλη αυτήν την πορεία. Στράφηκα έτσι στο τάι τσι τσουάν. Μαθαίνω αυτήν την τέχνη με δάσκαλο τον Γιώργο Πετρούνια εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Τα οφέλη που βιώνω είναι πολλαπλά. Μέσα από την υπομονή και την επιμονή παρατηρώ το σώμα μου να μαλακώνει και να γίνεται πιο ελαστικό, την αναπνοή μου να βαθαίνει και να ξεμπλοκάρει, το μυαλό να ηρεμεί και μέσα στους μανιώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας να απολαμβάνω μερικές στιγμές ηρεμίας. Ως ήπια μορφή άσκησης το τάι τσι τσουάν μου δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνώ τους σωματικούς πόνους και μπλοκαρίσματα μέσα από την κίνηση ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ενδυνάμωση και σταθερή και εις βάθος βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκομαι το τάι τσι τσουάν όλα αυτά τα χρόνια, από τον Γιώργο Πετρούνια, είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που με κρατάει κοντά σε αυτήν την τέχνη. Στο μάθημα δεν καλλιεργείται κανενός είδους ανταγωνισμός, αρχάριοι και προχωρημένοι μαθητές, νεαροί και μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούμε να ασκούμαστε μαζί και ο καθένας να εξελίσσεται σε προσωπικό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την παρατήρηση μαθαίνουμε κι ο ένας από τον άλλον. Με σεβασμό στους μαθητές και την διακριτική του παρέμβαση, όταν αυτό χρειάζεται, ο Γιώργος Πετρούνιας μας διδάσκει το τάι τσι τσουάν, όχι μόνο στην εξωτερική του φόρμα αλλά και στην ουσία του.

2015

Κώστας: ΝΑΙ στο τάι τσι γιατί συνδυάζει τέχνη και άθληση, σωματική και ψυχική υγεία, πνευματική και μυϊκή ισορροπία. ΟΧΙ στο τάι τσι αν θέλεις προχειρότητα στην τροφή, στη σκέψη, στη ζωή. Το μέτρο το άριστο, όπως το φαντάστηκε η Κίνα.

2008

Σταμάτης: Νομίζω ότι το τάι τσι είναι μια άσκηση αυτοσυγκέντρωσης και εγρήγορσης. Ο ασκούμενος προσπαθεί να δημιουργήσει μια συνέχεια των κινήσεων, της αναπνοής και της στάσης του, σωματικής και νοητικής, που μπορεί και να την προεκτείνει στον τρόπο ζωής κι αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του.

2008

......