Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό

Théâtre Souvenir Tricot
Α

Την αλήθεια που έμαθα ψιθυρίζω στο αυτί σου

Μουσικοχοροθεατρική παράσταση σύγχρονου έργου

Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει κάποιον που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πόλεμο; Ή με την ανέχεια;

Μήπως η διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας και της αλληλεγγύης, που αναπτύσσεται σε μια ομάδα με κοινούς στόχους, μπορεί να τον βοηθήσει;

Ο Τζιάκομο έχασε τη χώρα του, τους φίλους του, το σπίτι του και όλα του τα υπάρχοντα. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο από τη μέχρι τώρα ζωή του. Βγαίνει στο δρόμο της φυγής και της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, σε μια νέα χώρα. Η σωτηρία του έρχεται όταν συναντάει τέσσερις ομοιοπαθείς και μαζί τους φτιάχνει έναν ιδιότυπο περιπλανώμενο θίασο.

«Δεν έχω σπίτι πια. Ο πρόεδρος της χώρας μου ή της κακιάς της ώρας μου και ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας ή κάποιου ταμείου ή τράπεζας, μου πήραν το σπίτι με το ζόρι. Έχασα φίλους, γείτονες. Τα έχασα όλα. Κανένας δεν ξέρει ετούτο τι θα πει, μέχρι κάποτε να του συμβεί.» (Απόσπασμα από το κείμενο του έργου.)

Το θέατρο, η ζωντανή μουσική, ο χορός και το τάι τσι, είναι οι συντιθέμενες τέχνες στο έργο «Α - Την αλήθεια που έμαθα ψιθυρίζω στο αυτί σου», όπως σε πολλές παραγωγές της ομάδας μας από το 1985, σε Ελλάδα και Γαλλία. Με πολύ κέφι και ενέργεια προσεγγίζουμε την πολυδιάστατη εποχή μας και φέρνουμε στη σκηνή τη δική μας οπτική, με διάθεση, όραμα και αποφασιστικότητα να μη μείνουμε απαθείς και παθητικοί μπροστά στα μεγάλα γεγονότα του καιρού μας και ταυτόχρονα, να «συνδιαλεχθούμε» με την ευαισθησία και τη σκέψη των θεατών, μέσω του έργου μας.


Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια, σκηνογραφία, φωτισμοί: Γιώργος Πετρούνιας.

Κοστούμια: Σοφία Εφεντάκη.

Ερμηνεύουν: Τιτή Αντωνοπούλου, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Κατερίνα Ανδρέου, Μαργαρίτα Τοντισάκη, Σοφία Εφεντάκη, Γιώργος Πετρούνιας.

Ακορντεόν, ντουντούκ: Ταξιάρχης Βασιλάκος.

Τραγούδι: Κατερίνα Ανδρέου, Γιώργος Πετρούνιας.

Κιθάρα, μπουζούκι: Σοφία Εφεντάκη.

Φωτογραφίες αφίσας: Μαρία Χειλοπούλου.

Φωτογραφίες παράστασης: Κέλλυ Φίλιου.

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στις 21:00.

Στη συνέχεια, το έργο θα παίζεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων κάθε Σάββατο στις 21:00 και από την 1η Δεκεμβρίου θα προστεθεί μια δεύτερη εβδομαδιαία παράσταση κάθε Κυριακή στις 20:00 έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2019.

Διάρκεια: 75΄.

Φωτογραφίες από την παράσταση εδώ.


Ο Γιώργος Πετρούνιας έχει δημοσιεύσει γραπτά του από το 1981 και σκηνοθετεί από το 1985. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την ομάδα «Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Théâtre Souvenir Tricot», παρουσιάζοντας τα πρώτα του έργα «Κι όταν ψιχαλίζει είναι ωραία» (1985), «Ένα φεγγάρι χαμόγελο - Προνοητικά χτίζονται υπερσύγχρονα αντιπυρηνικά καταφύγια - Η φιλία του γλάρου με το μπαλόνι» (1986), όπου είχε γράψει το κείμενο και είχε κάνει τη σκηνοθεσία. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Σορβόννη / Παρίσι και στις σχολές των Αλάν Αστιέ, Πίτερ Γκος, Ρεμόν Φρανκετί (1982-1995 / Ελλάδα και Γαλλία) κ.α. Επίσης, σπούδασε ηθοποιία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ / Παρίσι (1990-1997). Στο θέατρο, μαθήτευσε κοντά στους Αριάν Μνουσκίν, Πιερ-Ετιέν Εμάν, Ζαν-Λουί Μπεσόν, Ρομπέρ Αμπιρασέντ κ.ά.

Από το 1986 έως το 2001 έζησε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου σκηνοθέτησε στα θέατρα Μορίς Ραβέλ, Ντανιέλ Φερί, Regard du Cygne κ.α., δέκα δικά του έργα («Tôt le matin on n'est pas loin» / «Νωρίς το πρωί δεν είμαστε μακρυά» - 1986, «Exode au val à dix-huit issues diaprées» / «Έξοδος στην πεδιάδα με τις δεκαοχτώ πολύχρωμες πόρτες» -1987, «Comme ça je n'suis plus impatient et je mire» / «Έτσι δεν είμαι πια ανυπόμονος και κοιτάζω μακριά» - 1989, «Si, mais ne me demande pas tout à la fois» / «Ναι, αλλά μη μου τα ζητάς όλα ταυτόχρονα» - 1990, «Entre Dis Entre Fais» / «Μπες Πες Μπες Κάνε» - 1992 και 1994, «Trois cents ans, neuf milliards d'envies» / «Τριακόσια χρόνια, εννιά δισεκατομμύρια επιθυμίες» - 1995, «Plusieurs Vies, Une Ville» / «Πολλές Ζωές, Μια Πόλη» - 1996, «Soeur Algérie» / «Αδελφή Αλγερία» - 1998, «Jade, Florence, Félix, Adrienne, Bill, Sarah, Marie-Chantal et les autres» / «Jade, Florence, Félix, Adrienne, Bill, Sarah, Marie-Chantal και οι άλλοι» - 1999, «Pas comme les autres» / «Κάτι διαφορετικό» - 2000) και δεκατρείς θεατρικές παραστάσεις με έργα από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο: «Ευμενίδες» του Αισχύλου (1994), «Απογραφές» του Φιλίπ Μινιανά (1995), «Το καθάρσιο του μπέμπη» του Ζορζ Φεντό (1996), «Μικροαστικοί γάμοι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1997) κ.ά. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ανέβασε το έργο «Τσιγάρο στην ταράτσα» του Σέρτζι Μπελμπέλ, στη θεατρική σκηνή Αθηναΐδα (2002) και το δικό του έργο «Πρόλογος ολονύκτιας ευχαριστίας προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία» (2018), στο χώρο της ομάδας Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό / Théâtre Souvenir Tricot. Ασκείται στο τάι τσι τσουάν από το 1993 και οι σκηνοθεσίες του, όπως και τα κείμενά του μετά το 1996, έχουν επηρεαστεί βαθιά από αυτή την τέχνη.


Η Τιτή Αντωνοπούλου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1980–1983). Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, στο Cursus D΄Etudes Supérieures en Dance / Paris IV (1984–1987). Συμμετείχε σε σεμινάρια Σύγχρονου Χορού, Αυτοσχεδιασμού, Aikido, Tai Chi, Body Mind Centering και στο International Dance Ability Teacher Training Intensive/U.S.A. – κίνηση/αυτοσχεδιασμό με άτομα με ή χωρίς ειδικές ανάγκες (1990–1997). Παρακολούθησε τον τριετή κύκλο σπουδών με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής από την οποία αποφοίτησε με ειδικότητα στο Shiatsu (2007). Ασκείται με το Γιώργο Πετρούνια στο τάι τσι τσουάν.

Έχει χορέψει στις παραστάσεις του Θεατρικού Έργου «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, στο Εθνικό Θέατρο (1980), στις παραστάσεις του Θεατρικού Έργου «Το Παιχνίδι της Τρέλας και της Φρονιμάδας» με το Μοντέρνο Θέατρο (1982) και στο έργο του Γιώργου Πετρούνια «Exode au val à dix-huit issues diaprées» (1987) στο Παρίσι. Έχει χορέψει με την Ομάδα Χορού της Cécile Louvel – Γαλλία (1984–1988), τα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη (1988-1989), την Ομάδα Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου (1993–1994), την Ομάδα Χορού «Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου (1996), την Ομάδα Χορού «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα (1998–2000) και την Ομάδα Χορού της Νατάσας Αβρά (2013 & 2016). Συνεργάζεται με την χορογράφο Αναστασία Λύρα και χορεύει σε κύκλους παραστάσεων στο Μικροσκοπικό Θέατρο (2016–2019) και στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου (2019). Ιδρυτικό Μέλος της Ομάδας Χορού «Λάθος κίνηση» μαζί με τον Κωνσταντίνο Μίχο και έχει χορέψει σε πολλές παραστάσεις της ομάδας από το 1990 μέχρι σήμερα. Συμμετείχε στην ομάδα χορογράφων του Δημήτρη Παπαϊωάννου για την Τελετή Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Συμμετείχε και η ίδια ως ερμηνεύτρια.

Έχει διδάξει Σύγχρονο Χορό και Αυτοσχεδιασμό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Σχολή Χορού Ραλλούς Μάνου, στο τμήμα Σπουδών Laban Centre/Επιμόρφωση Μωραΐτη, στο Επαγγελματικό Τμήμα του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα. Έχει διδάξει Κίνηση-Χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου του Γ. Θεοδοσιάδη και Θεατρική Κίνηση στα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Αργύρη – Λαιμού. Διδάσκει Σύγχρονο Χορό/Αυτοσχεδιασμό & Κίνηση-Χορός στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα με Λυκειακές Τάξεις. Δημιούργησε και λειτουργεί μαζί με την Αλίκη Καζούρη (χορογράφο και καθηγήτρια σύγχρονου χορού) ένα Σχολειό Xορού για τα παιδιά της νήσου Άνδρου, όπου διεξάγονται μαθήματα Μουσικοκινητικής Αγωγής – Κλασικού και Σύγχρονου Χορού – Hip-Hop. Χορογράφησε την παιδική θεατρική παράσταση «Η Αντζελίνα η Σταχτοπούτα» - Εθνικό Θέατρο (1992–1994) και έχει συνεργαστεί ως βοηθός χορογράφου του Χάρη Μανταφούνη στα πλαίσια της θεατρικής παράστασης «Οι Βάτραχοι» - Δωδεκανησιακό Θέατρο (1994).

Ήταν μια από τους οκτώ χορογράφους που συμμετείχαν στην παράσταση Μαγικό Ραβδί προς τιμήν της Ντόρας Τσάτσου (2000). Χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί στα πλαίσια Εκδηλώσεων του Δήμου Γέρακα και του Δήμου Αθηναίων, στο Μέγαρο Μουσικής (2018) και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2019).


Ο Ταξιάρχης Βασιλάκος είναι χορευτής, χορογράφος, μουσικός, παιδαγωγός. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με υποτροφία του ΙΚΥ μελέτησε την τεχνική χορού στη Γαλλία μέσω της μεθόδου «barres flexibles» με τους Wilfride Piollet και Jean Guizerix. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στη μουσική σύνθεση, αρμονία, αντίστιξη, παίζει από παιδί ακορντεόν και πιάνο. Έχει χορογραφήσει: «Αγάπη μου», «Zeïbékiko aujourd’hu»i, «All Is One», «Η κραυγή», «L'Émigrec», «Αγωνία του Καρκίνου», «Συλλογική Μνήμη (Ήπειρος)», «Cabanon-LeCorbusier». Στο παιδικό θέατρο έχει συνδημιουργήσει το «Κουτό Κουτί» και έχει επενδύσει μουσικοχορευτικά το «Washable-Le Sens de la Vie», ενώ έπαιξε μουσική για την παράσταση τσίρκου Charrois insolites, σκην. Jean Guizerix. Έχει χορέψει σε χορογραφίες των Α. Φωνιαδάκη, Ρ. Άλστον, Χ. Μανταφούνη, Κ. Μίχο, Τζ. Χόλλαντερ, Ν. Κόσοου, Σ. Ρόμπιν, K. Κωκίλ, Τζ. Άρμστρονγκ, Α. και Γ. Ανυφαντάκη, καθώς και Γεωργιανούς χορούς, σε Παρίσι, Μονακό, Βρυξέλλες, Καζαμπλάνκα κ.α. Διπλωματούχος δάσκαλος χορού από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, έχει διδάξει χορό και μουσική για όλες τις ηλικίες σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Γαλλία και Ελλάδα.


Η Κατερίνα Ανδρέου είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και σπουδάστρια στη σχολή θεατρικών σπουδών, τμήμα καλών τεχνών. Ξεκίνησε από το φυτώριο της σχολής και επιλέχθηκε στην ομάδα της Hellenic Junior dance company. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Cyril Baldi (Forsythe), με τον Guy Somrhoni στη τεχνική Gaga, repertory master class των Nederland’s Dance Theater με τους Spencer Dickhaus και Faria Fernandes, με τον Paul Blackman, τη Χριστίνα Γουζέλη κ.ά. Συμμετείχε στο Youth Dance Festival στο Μακάο της Κίνας, στο φεστιβάλ Αθηνών στη παράσταση «Growing» της Κρατικής Σχολής χορού στο έργο «In between» της Μαρκέλλας Μανωλιάδη και στο έργο «One one one» του Γιάννη Μανταφούνη. Συμμετείχε επίσης στο Open studio του Blackbox σε χορογραφίες του Νίκου Καλογεράκη, Μαρκέλλας Μανωλιάδη και Αντώνη Σπορίδη. Ασχολείται με το τραγούδι και τον τελευταίο χρόνο έχει τραγουδήσει σε πολλές ζωντανές εμφανίσεις.


Η Μαργαρίτα Τοντισάκη είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδίου. Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με NDT (με τον Spencer Dickhaus και τον César Faria Fernandes), με τoυς Guy Shomroni (Gaga technique), Cyril Baldy (Forsythe), Paul Blackman, Γιάννη Μανταφούνη, Ευριπίδη Λασκαρίδη κ.α. Εργάζεται ως χορεύτρια και δασκάλα σύγχρονου χορού. Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στη παράσταση «Growing» στο κομμάτι KOSMOS του Αντώνη Φωνιαδάκη, στο κομμάτι «In Between» της Μαρκέλλας Μανωλιάδη και στο «One One One» του Γιάννη Μανταφούνη. Υπήρξε μέλος της R.A.D. Hellenic Section για την παράσταση «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων». Τέλος πήρε μέρος σε χορογραφία και site specific για τα Open Studio-Blackbox.


Η Σοφία Εφεντάκη σπούδασε κλασικό, σύγχρονο χορό και ρυθμική στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Διδάχθηκε παντομίμα και ζογκλερικά από τον μίμο-ακροβάτη Βαγγέλη Μανιάτη, με τον οποίο συνεργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια (1985-2000) δίνοντας παραστάσεις για παιδιά σε εκδηλώσεις σχολείων, δήμων κ.α. Μελέτησε κιθάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι κοντά στο μουσικό Χαρίλαο Τσαχτσήρα (1989-99). Έχει παρακολουθήσει το Σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής Α και Β Επιπέδου του Εργαστηρίου θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου (2017-19) και το master class «Theatre in Education» του συγγραφέα, σκηνοθέτη Chris Cooper.

Έχει δημιουργήσει μαζί με τον Β. Μανιάτη είκοσι σκετς παντομίμας για την παιδική εκπομπή «Χιλιοποδαρούσα» του Ν. Πιλάβιου. Έχει χορέψει, χορογραφήσει και παίξει ως μίμος στο Θεατρικό φεστιβάλ των εκπαιδευτικών της Ε.Ο.Κ. στο Lingen (Γερμανία 1987), στο Διεθνές Φεστιβάλ Τσίρκου στο Gottingen (Γερμανία 1987), στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πανεπιστημιούπολης του Gottingen, σε συναυλίες των Δ. Σαββόπουλου (1994-1995) και Λ. Κηλαϊδόνη (1986), στις ομάδες σύγχρονου χορού «Ανάλυα» της Μαίρης Τσούτη, «Πρόσκαιρη Σύνθεση» της Ντορίνας Καλεθριανού και στην Ομάδα Σύγχρονου Χορού Αγγέλας Λύρα καθώς και στα θέατρα Πόρτα (1988), Χοροροές (2005), Αργώ (2006) στα πλαίσια των φεστιβάλ του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Συνεργάστηκε με το δήμο Σκοπέλου και για δύο χρονιές (1999-2001) ανέλαβε τα μαθήματα δημιουργικού χορού και λαϊκής κιθάρας (ρεμπέτικα) για τα παιδιά του δήμου. Έχει διδάξει δημιουργικό χορό-κίνηση στη σχολή χορού της Αλέξιας Τζωρτζάκη- Μαργαρίτη και στο Θέατρο των Αλλαγών. Εδώ και δεκαεπτά χρόνια διδάσκει ρυθμική στη Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών Μ. Γουδέλη. Ζωγραφίζει από παιδί. Έχει ζωγραφίσει ενδεικτικά παιδιών στη Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών. Διακρίθηκε στο διαγωνισμό ερασιτεχνικής γελοιογραφίας «Δημιουργικές Ασάφειες» των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ σε συνεργασία με το δήμο Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας. Συμμετείχε με σκίτσα της σε έκθεση στην αίθουσα Τριαντάφυλλο Τάι Τσι Τσουάν (2016). Στο προηγούμενο έργο του Γιώργου Πετρούνια «Πρόλογος ολονύκτιας ευχαριστίας προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία» έπαιζε κιθάρα, μεταλλόφωνο και επιμελήθηκε τα σκηνικά (2018).