Λίγα λόγια για το τάι τσι τσουάν1
από τον δάσκαλο Γιώργο Πετρούνια2

Το σύμβολο του τάι τσι

Το τάι τσι τσουάν είναι μία κινέζικη ενεργειακή και πολεμική τέχνη, ιδιαίτερα αποτελεσματική και ταυτόχρονα πολύ ευγενική. Εκατοντάδες βιβλία έχουν γραφτεί για την «τέχνη του ανώτατου ορίου»3. Σύμφωνα με την ταοϊστική φιλοσοφία, το ανώτατο όριο είναι το σημείο, όπου συναντιούνται και αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά το γιν με το γιανγκ, τα δύο αντίθετα, που συνιστούν τον υλικό και άυλο κόσμο μας.  

Το βάθος και ο πλούτος αυτής της τέχνης είναι ανεξάντλητα. Εκτός από τις αμυντικές δεξιότητες που προωθεί στον κάθε ασκούμενο, επιτρέπει άλματα προόδου σε όποιον επιθυμεί να εξελίξει τις ικανότητές του στον τομέα της αυτοσυγκέντρωσης, της ισορροπίας, της βαθιάς χαλάρωσης.

Χάρη στην έμπρακτη και συνειδητή κατανόηση των αρχών του γιν γιανγκ και της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής, που μας παρέχει, το τάι τσι τσουάν είναι μία εξαιρετική τεχνική, η οποία αναπτύσσει σταθερά τα αποθέματα φυσικής και ζωτικής ενέργειας που διαθέτουμε.

Η ηρεμία και η εσωτερική δύναμη που προάγονται με την εξάσκηση στο τάι τσι τσουάν αποτελούν πολύτιμα εφόδια για όποιον σέβεται και αγαπά τη σωματική και πνευματική υγεία του.

__________________________

1. "Τάι τσι τσουάν" σημαίνει "η τέχνη του ανώτατου ορίου" ή "η πυγμαχία του ανώτατου ορίου" ή "η γροθιά του ανώτατου ορίου". Πολλές αποδόσεις στα ελληνικά μεταφράζουν κάπως διαφορετικά: το "τάι τσι" ως "σύμπαν", "μεγάλο έσχατο" ή "μεγάλο απόλυτο" κ.ά. Επίσης πολύ συχνά δεν αναφέρεται το ότι "τσουάν" εκτός από "γροθιά" σημαίνει "τέχνη", "τεχνική".

2. Μπορείτε να δείτε και τις σελίδες "Συνεντεύξεις" και "Διάλεξη", όπου θα βρείτε μία συνοπτική παρουσίαση του τάι τσι τσουάν, του τσι γκονγκ και των μαθημάτων μας.

3. Σύμφωνα με την άποψή μας, εάν ενδιαφέρεστε για αυτή την τέχνη, η ανάγνωση σχετικών βιβλίων ή άρθρων ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε περίπου ποιοι είναι οι στόχοι της όμως δε θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται. Για να έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος η ανάγνωση σχετικά με το τάι τσι τσουάν, καλό είναι να έχει προηγηθεί η μύηση σε αυτό, καθώς και η άσκηση λίγων χρόνων με τη βοήθεια ενός έμπειρου δάσκαλου που το γνωρίζει καλά.