Γιορτές τάι τσι τσουάν

2008

Δεκαεπτά χρόνια στη Γαλλία. Από αυτά, τα τελευταία οκτώ απολύτως επηρεασμένα από την άσκησή μου στο τάι τσι τσουάν. Οι εμπειρίες πολλές και συχνά με πλούσιο περιεχόμενο. Κάτι πολύ ενδιαφέρον ήταν η δυνατότητα που είχα να συμμετέχω σε συναντήσεις με άλλες ομάδες που έκαναν τάι τσι. Την τελευταία τριακονταετία, κάθε χρόνο, όλες οι σχολές της Γαλλίας συνδιοργανώνουν τη "Γιορτή του τάι τσι τσουάν".

Γι' αυτό το λόγο χάρηκα πολύ όταν οι συνάδελφοι Αντώνης Γιαννούλης, Παναγιώτης Δερβέντης, Δημήτρης Δούκας, Γιάννης Ζουμπρούλης, Γιώργος Παυλίδης, Διονύσης Τσετσέλης και Λύδια Τυλλιανάκη, συμφώνησαν με την πρότασή μου να κάνουμε μια παρόμοια ελληνική γιορτή. Έτσι είχαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παρουσίαση περίπου δεκατριών ομάδων - στις 17 Μαΐου 2008, στο Ζάππειο.


Όλες οι ομάδες στα σκαλιά του Ζάππειου


Το πιο σημαντικό απ' όλα σε αυτή τη συνδιοργάνωση ήταν ότι μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από μία πολύ όμορφη εμπειρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να συνεργαστούμε. Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος, η οποία οφείλεται στη θετική συμβολή όλων των συμμετεχόντων, μας έδωσε την επιθυμία να επαναλάβουμε την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων αυτού του είδους.

Από τη συμμετοχή μας στη γιορτή τάι τσι τσουάν 2008


Έτσι ξανασυναντηθήκαμε, αυτή τη φορά στην Πνύκα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2008. Μέσα σε ένα μαγικό θα έλεγα τοπίο, με επιβλητική θέα στην Ακρόπολη, ασκηθήκαμε όλοι μαζί και είδαμε αντιπροσωπευτικά κομμάτια εξάσκησης από την κάθε ομάδα. Παρά τις λίγο αντίξοες καιρικές συνθήκες, νομίζω ότι όλοι συμμετείχαμε με μεγάλο ενδιαφέρον και σε αυτή τη συνδιοργάνωση.

Εύχομαι καλή συνέχεια σε αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι που έχουμε ξεκινήσει από κοινού όλες οι ομάδες τάι τσι τσουάν, με στόχο τη συλλογική προώθηση αυτής της τέχνης!

Γιώργος Πετρούνιας

Από τη συμμετοχή μας στην Πνύκα το 2008

2009


Η γιορτή τάι τσι τσουάν 2009


Η Ε. Καζαντζή, που συμμετείχε στην εκδήλωση, περιγράφει με πολύ πετυχημένο τρόπο, κατά τη γνώμη μας, τη γιορτή του τάι τσι τσουάν 2009 στην Ελλάδα:

"Μια ηλιόλουστη, χαρούμενη καλοκαιρινή ημέρα υποδέχθηκε τους εκπαιδευτές, μαθητές και φίλους του τάι τσι τσουάν, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 στο Ζάππειο, για να γιορτάσουν, να πληροφορήσουν τους Αθηναίους και να διαδώσουν αυτή τη σημαντική πολεμική και ενεργειακή τέχνη. Στο χώρο που απλώνεται μπροστά από την είσοδο του μεγάρου, περίπου δεκατρείς ομάδες της χώρας μας παρουσίασαν φόρμες από τα στυλ που μελετούν και εξασκούν.

Πραγματικά ήταν πολύ ωραία εικόνα να βλέπεις ανάμεσα στα ανθισμένα δέντρα του κήπου ανθρώπους μικρούς και μεγάλους να κινούνται ισορροπημένα, ήσυχα αλλά και δυναμικά ταυτόχρονα. Η αίσθηση συναδέλφωσης ήταν κυρίαρχη και η αγάπη διάχυτη. Ο καθένας ατομικά αλλά και η συνείδηση της ομάδας συλλογικά, μετέφεραν μια ατμόσφαιρα γαλήνης στους ανθρώπους, που περνώντας, στάθηκαν και αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που παρουσιάζεται μπροστά τους.

Η έναρξη έγινε στις 18:45 με το άκουσμα του γκονγκ. Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν κράτησαν στάσεις ακινησίας και μετά το δεύτερο χτύπημα του γκονγκ όλοι μαζί επανέλαβαν ίδιες κινήσεις. Στο τέταρτο άκουσμα του ήχου κάθε γκρουπ με τον εκπαιδευτή του επανέλαβε φόρμες βασικών στυλ του τάι τσι. Η ικανοποίηση ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπά τους από την παρουσία τελικά όλων αυτών των ανθρώπων που ασκούνται ήσυχα εδώ και χρόνια για την προσωπική τους ανάπτυξη και τη διάδοση μιας τέχνης, η οποία για πολλούς που την ακολουθούν σε όλο τον κόσμο είναι η ίδια η τέχνη της ζωής.

Στο έντυπο που μοιράστηκε με αφορμή αυτό το γεγονός, μπορούσε κάποιος να πληροφορηθεί για το τι ακριβώς είναι το τάι τσι τσουάν και να βρει όλες τις διευθύνσεις των ατόμων που διδάσκουν και πραγματικά είναι πολλοί. Αυτό είναι ωραίο για τη χώρα μας! Η αγάπη όλων αυτών των ανθρώπων για το συγκεκριμένο τρόπο εξάσκησης τους ενώνει και φαίνεται ότι τους καλλιεργεί. Σίγουρα μέσα από αυτές τις γιορτές έχει γίνει η αρχή για να βρεθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους αρχάριοι, προχωρημένοι, αλλά και άτομα που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτή την τέχνη.

Η δύση του ηλίου σηματοδότησε το κλείσιμο της γιορτής. Η χαρά στα πρόσωπα όλων σηματοδότησε το επόμενο ραντεβού. Είναι σίγουρο ότι θα ξαναβρεθούν και θα συνεχίσουν αυτή την πολύ όμορφη συλλογική προσπάθεια!"

Από τη συμμετοχή μας στη γιορτή τάι τσι τσουάν 2009

2010

Συναντηθήκαμε και το 2010, το Σάββατο 29 Μαΐου. Ασκηθήκαμε, όπως και τις προηγούμενες φορές, όλες οι ομάδες μαζί. Αυτή η σταθερή, ετήσια συνάντησή μας αποδεικνύει ότι το τάι τσι έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους ανθρώπους, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πολύτιμο στους καιρούς που διανύουμε.

Ευχαριστούμε όσους ήρθαν στη γιορτή, όσους συμμετείχαν, όσους την παρακολούθησαν.

Τριαντάφυλλο Τάι Τσι Τσουάν

Από τη συμμετοχή μας στη γιορτή τάι τσι τσουάν 2010

2011

Σάββατο 28 Μαΐου στο Ζάππειο.

Όπως και το 2010 και τις προηγούμενες χρονιές.

Ακολουθεί ένα βίντεο με αποσπάσματα από τη συμμετοχή μας:


2012

Σάββατο 30 Ιουνίου. Στο Ζάππειο όπως συνήθως.

2013

Σάββατο 25 Μαΐου, στην Πνύκα. Το ταξίδι συνεχίζεται!

2016

Σάββατο 7 Μαΐου. Παρά την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, η ημέρα τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ γιορτάστηκε σε τρεις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Ακολουθεί ένα βίντεο με αποσπάσματα από τη συμμετοχή μας:


2017

To Σάββατο 29 Απριλίου, γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ στη Γλυφάδα. Το γλεντήσαμε πάλι! Συννεφιά, άνεμος, παραλία, τσι γκονγκ και τάι τσι τσουάν!

29 Απριλίου 2017. Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.

<

Το Σάββατο 13 Μαΐου, η ελληνική ημέρα τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ γιορτάστηκε στην Αθήνα, στην Ξάνθη και στη Λευκάδα.

13 Μαΐου 2017. Περισσότερες φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση εδώ.

2018


Το Σάββατο 12 Μαΐου, η ελληνική ημέρα τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ γιορτάστηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στη Λευκάδα.

12 Μαΐου 2018. Και άλλες φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση εδώ.

2019


Το Σάββατο 11 Μαΐου, η ελληνική ημέρα τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ γιορτάστηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στη Λευκάδα.

Ήταν πολύ όμορφα! Στην Αθήνα, στην αρχή, ασκηθήκαμε όλες οι ομάδες μαζί, σε έναν κύκλο. Μετά χωριστά, όπως κάθε χρόνο. Όποιος θεατής ήθελε, συμμετείχε στην άσκηση μαζί με κάποια από τις ομάδες. Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, η κάθε ομάδα έδειξε σε όλους τους παρευρισκόμενους μία φόρμα.

11 Μαΐου 2019. Περισσότερες φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση εδώ.

2020, 2021

Το 2020 και το 2001 η πανδημία του κορωνοϊού δε μας επέτρεψε να γιορτάσουμε το τάι τσι τσουάν όλοι μαζί, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Ευχόμαστε ότι αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί το 2022.

2022

Το Σάββατο 14 Μαΐου ξαναγιορτάστηκε η ελληνική ημέρα τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ!1

Νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποτυπωθούν σε φωτογραφία ή βίντεο τα συναισθήματα και η ενέργεια αυτής της γιορτής. Η προηγούμενη είχε γίνει πριν τρία χρόνια, το 2019. Η πανδημία, όπως το ζήσαμε όλοι, σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος, είχε καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες συνάντησης και συναναστροφής. Και οι ομάδες τάι τσι τσουάν και τσι γκονγκ είχαμε πολύ μεγάλες απώλειες, είχαμε αποδιοργανωθεί και αποσυντονιστεί και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ξαναβρούμε σιγά σιγά το βηματισμό μας. Έτσι, η χαρά που ξανασυντονιστήκαμε μεταξύ μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ξάνθη, Λευκάδα και Σαντορίνη είναι μια θάλασσα καλής ενέργειας και αγάπης για τις πανέμορφες τέχνες που υπηρετούμε και που μας ενώνουν. Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου!

Κάθε ώρα άσκησης στο τάι τσι είναι ένα θείο δώρο - έτσι νιώθω και το ξαναλέω.

Γιώργος Πετρούνιας

__________________________

1. Η ετήσια ημέρα του τάι τσι τσουάν στην Ελλάδα από την πρώτη διοργάνωσή της, το 2008, γιορτάζεται πάντα το Μάιο. (Το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου, που έχει επιλεχθεί από τους διοργανωτές της παγκόσμιας ημέρας τάι τσι, συμπίπτει σχεδόν πάντα με τους εορτασμούς του Πάσχα και τις σχολικές διακοπές στη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι συμμετέχοντες στην ελληνική διοργάνωση από το 2008 και έπειτα, έχουμε επιλέξει να κάνουμε αυτή την εκδήλωση κάθε χρόνο το Μάιο).

14 Μαΐου 2022. Περισσότερες φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση εδώ και εδώ.

2023

13 Μαΐου 2023

Γιορτή και ένωση ανθρώπων

Τόση χαρά και ηρεμία

Η επικοινωνία της ροής ανάμεσα στον κόσμο στο Ζάππειο

Συντονισμένοι με Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ξάνθη, Άρτα και Λευκάδα

Καλά να είμαστε, να ανταμώνουμε!

(Η δική μας συμμετοχή ήταν αφιερωμένη στη δασκάλα μου Ανιά Μεό, που «αναχώρησε» στις 2 Μαΐου 2022 - Είναι πάντα μαζί μας.)

Γιώργος Πετρούνιας

13 Μαΐου 2023. Περισσότερες φωτογραφίες από τη συμμετοχή μας στη γιορτή εδώ.